Ziua comemorării ostașilor căzuți în războiul din Afganistan (15 februarie)

Ziua comemorării ostașilor căzuți în războiul din Afganistan (15 februarie)
Ziua comemorării ostașilor căzuți în războiul din Afganistan (15 februarie)
A fost război.
Ecoul lui
Şi-acum mai este viu.
Cămăși mai vechi, mai noi –
Amară amintire de la fiu… (Grigore Vieru)
La data de 15 februarie 2021 s-au împlinit 32 de ani de la retragerea trupelor armatei sovietice din Afganistan după aproximativ 10 ani de război (1979-1989). Potrivit datelor statistice, în războiul din Afganistan au participat aproximativ 13 mii ostași moldoveni, dintre care 301 de militari şi-au pierdut viața, patru au fost declarați dispăruți, iar alţi 257 au rămas invalizi.
Pretorul sectorului Botanica, dna Diana Guba a semnat dispoziția nr. 39 din 11.02.2021 prin care a fost aprobat planul de acțiuni „Cu privire la organizarea și desfășurarea manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan (15 februarie)”.
Evenimentul a fost deschis cu o acțiunea festivă şi de comemorare cultural-artistică, cât și o slujbă de pomenire susținută de soborul de preoți de la Biserica sf. Dumitru în frunte cu parohul Pavel Borșevschi.
În cadrul acțiunii festive şi de comemorare a luat cuvântul, dna Diana Guba, pretorul sectorului, reprezentantul Asociației Obștești Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan sectorul Botanica, dl vicepreședinte Iurie Gudali, Andreia Culai, ulterior au evoluat elevi de la Liceul Teoretic cu Profil Artistic „Elena Alistar”, fiica veteranului Andrei Culai, Ansamblul folcloric „Doina” (conducător artistic Ion Glodea) și poetul Anatol Postolachi.
Celor prezenți la eveniment li s-au repartizat colete alimentare, ulterior urmează prin intermediul Asociației să ajungă și la alți beneficiari: membri, văduve și veterani țintuiți la pat colete alimentare în sumă de 15000 lei.
Acțiunea s-a desfășurat cu respectarea cerințelor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.