Deflagrație în blocul locativ nr. 12/1 din str. Independenței

Deflagrație în blocul locativ nr. 12/1 din str. Independenței

Deflagrație în blocul locativ nr. 12/1 din str. Independenței

La data de 22.02.2021, ora 20.17, în blocul locativ din str. Independenței, 12/1 a avut loc o deflagrație produsă după o acumulare de gaze naturale care a afectat scara 1 al blocului sus-menționat. Deflagrația a avut loc în bucătăria comună a apartamentelor 12, 15, 16 care este amplasată la etajul 2 fiind afectați pereții despărțitori, precum și ușa de la intrare în apartamentul 13-14, geamurile casei scării de la nivelul 2-5 au fost deteriorate. 

Trei minori cu vârstele de un an, zece ani și șaisprezece ani au primit traumatisme fiind internați în spitalele „Valentin Ignatenco” și „Emilian Coțaga” din municipiul Chișinău. Minorii de un an și zece ani au primit traumatisme ușoare fiind în exteriorul blocului în momentul producerii deflagrației, iar băiatul de șaisprezece ani a primit arsuri de gradul I, II și III pe mâini, piept și față, fiind în încăperea unde  s-a produs deflagrația. O femeie care de asemenea s-a aflat în exteriorul blocului s-a ales cu traumatisme ușoare. Starea tuturor persoanele este satisfăcătoare. Persoane  decedate nu au fost raportate.

De către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgențe  din blocul locativ afectat au fost evacuați aproximativ 30 de persoane, a fost organizat accesul locatarilor însoțiți de către colaboratorii IGSU și poliție în apartamentele avariate pentru a-și lua lucrurile necesare, iar la 4 persoane din apartamentele afectate a fost organizat adăpost de către Pretura sectorului Botanica cu cazare în  Sanatoriul Preventoriu de Bază „Constructorul”, str. N. Zelinski, 15. 

La fața locului s-a întrunit membrii Comisiei pentru Situații Excepționale al sectorului Botanica care a pus în sarcina Inspectoratului de Poliție Botanica securizarea zonei deflagrației până la stabilirea tuturor circumstanțelor și în scopul neadmiterii jefuirii apartamentelor lăsate nesupravegheate, fiind sigilată ușa casei scării. De asemenea s-a pus în sarcina Întreprinderii Municipale pentru Servicii Locative Botanica asigurarea salubrizării zonei deflagrației. În dimineața zilei de 23.02.2021, a avut loc următoarea Ședință extraordinară către ora 09.00 în curtea blocului nr. 12/1 din str. Independenței.

S-a decis că angajații Detașamentului salvatori și pompieri Botanica  și Inspectoratului de Poliție Botanica vor însoți locatarii dotați cu căști de protecție în apartamentele avariate pentru a-și lua lucrurile necesare. De asemenea s-a pus în sarcina Inspectoratului de Poliție Botanica continuarea securizării zonei deflagrației până la stabilirea tuturor circumstanțelor și în scopul neadmiterii jefuirii apartamentelor lăsate nesupravegheate și expertizarea locului deflagrației de către experții Î.M. Institutul municipal de proiectări „Chişinăuproiect”, iar experții S.R.L. „Chisinău-gaz” să examineze conducta de gaz în vederea depistării unei eventualei scurgeri de gaze.

Locatarii etajelor care nu au fost avariate, după expertizarea de către specialiștii de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică, Institutului Municipal de Proiectări „Chișinăuproiect” ÎM, S.R.L. „Chișinău-gaz”, Premier Energy și respectiv după efectuarea salubrizării casei scării de către angajații Întreprinderii Municipale  pentru Servicii Locative Botanica, au revenit în bloc, în seara zilei de 23.02.2021, fiind securizat locul deflagrației  (etajul doi) cu o ușă metalică, fiind interzis accesul. 

În seara zilei de 24.02.2021, angajații ÎM SL Botanica au finalizat instalarea grilei temporare de protecție în golurile ferestrelor casei scării.