În sectorul Botanica a fost dezvelit basorelieful Primarului Nicolae Costin pe clădirea gimnaziului ce-i poartă numele

În sectorul Botanica a fost dezvelit basorelieful Primarului Nicolae Costin pe clădirea gimnaziului ce-i poartă numele
Astăzi, pe clădirea gimnaziului „Nicolae H. Costin" din str. Hanul Morii nr. 42/1, a fost dezvelită o placă memorială Primarului de Chișinău în perioada 1990-1994, lider al Mișcării de renaștere națională.
La eveniment a participat Primarul General, Ion Ceban, Iuliana Gorea Costin, văduva lui Nicolae Costin, șefa Direcției Cultură, Valentina Volontir, maestrul Eugen Doga, sculptorul Valeriu Doicov, autorul basoreliefului, deputați din primul parlament al Republicii Moldova, profesori, preoți, ziariști etc.
În cadrul evenimentului a fost oficiată slujba de pomenire de către un sobor de preoți de la Biserica „Sf. Parascheva de la Sihla”.
Nicolae Costin (07.04.1936 - 16.02.1995) a fost un promotor al Mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales pe cale democratică, coautor al Declarației de Independență și Primar de Chișinău (1990-1994).
Printre realizările cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin, în calitate de primar se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade", român-francez „Gheorghe Asachi", român-italian „Dante Alighieri"), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu" şi „Transilvania"); redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală, reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului", instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor și readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.