Jump to Navigation
Portile Orasului

Atenție!!! Pestă Porcină Africană

Data: 
вторник, Июня 26, 2018
Imagini: 

În atenția locuitorilor sectorului Botanica, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează asupra Riscului de Pestă Porcină Africană (PPA) în imediata apropiere de teritoriul mun. Chișinău.
Boala a fost înregistrată în satul Mereni, raionul Anenii Noi.
Pesta porcină africană este una dintre cele mai grave boli majore ale porcinelor. Este o boală infecțioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluție obișnuită acută, care afectează porcii mistreți și porcii domestici indiferent de rasă, vârstă și sex. Virusul care produce PPA este mult mai rezistent și stabil în mediu decât virusul Peste porcine clasice.
Surse de contaminare:

 • Sângele, țesuturile, excrețiile sau secrețiile provenite de la animale bolnave sau moarte ce pot contamina:
  • direct (contact între specii susceptibile);
 • Indirect:
  • Hrană contaminată;
  • Vehicule, habitat, pășune;
  • Haine, încălțăminte;
  • Vizitatori, comercianți;
  • Transfrontalier boala se transmite prin resturi alimentare rezultate de la igienizare în porturi, aeroporturi și hoteluri internaționale.

Perioada de incubație 5 - 15 zile, în cazul infecțiilor naturale, posibil chiar câteva săptămâni în cazul infecțiilor naturale cu tulpini slab patogene.
            Pentru această boală nu există tratament și nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise și distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață a animalelor.
Pentru depistarea peste porcine africane trebuie să recunoaștem următoarele semne: mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată ( 40,50 – 42,0 C ), roșeață sau învinețirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire din mers, care pot apărea cu 24 – 48 de ore înaintea morții, vomitării, diaree ( uneori cu sânge ) și urdori la ochi.
În cazul apariției simptomelor descrise la porcine, adresați-vă la medicul veterinar în mod de urgență!!!