Jump to Navigation
Portile Orasului

Două busturi vor fi instalate în sectorul Botanica

Data: 
Tuesday, May 15, 2012
Imagini: 

       
Consiliul Județean Prahova a donat Consiliului Municipal Chișinău două busturi ale două mari personalități din istoria neamului românesc – Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei și Țării Românești, și istoricul Nicolae Iorga.
Donația a fost făcută în contextul comemorării la 16 mai a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, notează Elldor.info.
„Am făcut acest cadou municipalității pentru că existența unui popor se afirmă, nu se discută”, a declarat, luni, 14 mai, la ședința operativă a Primăriei Chișinău, Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova.
Ambele busturi, realizate de sculptorul român Ion Irinescu, vor fi instalate în Sectorul Botanica al oraşului Chişinău.
Bustul lui Nicolae Iorga va fi inaugurat la 1 septembrie, la liceul ce-i poartă numele, iar cel al domnitorului A.I. Cuza va fi instalat la 31 august, de Ziua Limbii Române, pe bulevardul Cuza Vodă.
Primarul Dorin Chirtoacă i-a mulțumit lui Mircea Cosma pentru donația făcută.
Consiliul Județean Prahova a donat anterior mai multe busturi Republicii Moldova, printre care: statuia lui Ștefan cel Mare şi Sfânt pentru orașul Leova, a lui Mihai Viteazul pentru Cimișlia, a lui Matei Basarab pentru Basarabeasca, două busturi ale lui Mihai Eminescu pentru Hâncești și Cimișlia.