Jump to Navigation
Portile Orasului

“Boii beu - oamenii cinstesc!”

Data: 
Joi , Februarie 7, 2013

 
      Nu ştiu cum se întâmplă că limba română, după mai bine de douăzeci de ani de când a revenit în albia ei firească, este vorbită foarte prost de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova  care nu depun măcar un mic efort în cultivarea graiului matern, înlăturând, cel puţin, măcar rusismele care nu dispar nicicum din comunicarea cotidiană a populaţiei noastre de rând, ba chiar şi a multor pretinşi intelectuali (profesori, medici, ingineri, artişti, funcţionari publici etc.). Este greu de înţeles şi faptul că până în prezent pe panourile publicitare se admit un şir întreg de greşeli şi calchieri ca: „Ne-am deschis!”, ”Felicitări cu sărbătoarea!” etc., de parcă ar fi de acum o normă literară. Mai mult ca atât, unii conaţionali de-ai noştri, care vorbesc  cum potrivesc ei (mai bine zis, cum le trăsneşte prin cap), încearcă să-i corecteze chiar şi pe cei ce vorbesc o limbă îngrijită, cum şi se cuvine, îndemnându-i, cu mult tupeu, să se exprime cum le pare lor că ar fi bine, folosind nişte expresii de mitocani.        
      În continuare ne vom referi la două din ele. Când este vorba despre oamenii care consumă băuturi alcoolice (aici intră şi alcoolicii), ei „ăştia” cer cu vehemenţă să se folosească verbul  „a cinsti” şi nu verbul „a bea”, pentru că ultimul este ofensator şi ar trebui folosit doar pentru dobitoace, replicându-le dur şi cu aere de multă înţelepciune: ”Boii beu (corect:”beau”) – oamenii cinstesc!
     O altă „corectare” stupidă şi deranjantă este şi cea prin care „ăştia” o fac pe deştepţii, făcând observaţii  vorbitorilor ce folosesc corect verbul reflexiv „a se tunde”, ripostându-le bădărăneşte cu o expresie proastă ca şi prima: „ Oile se tund – oamenii se frezează!
        E regretabil că unii vorbitori preiau arbitrar astfel de expresii şi le utilizează fără să-şi dea seama că, de fapt, riscă a se înscrie în rândurile alor „ăştia”.
      Îndemn:  Să fim atenţi la ceea ce consumăm şi la felul cum ne exprimăm!
Ion Popov, specialist principal, secţia cultură, tineret şi sport, ion.popov64@gmail.com